10 dolog a zökkenőmentes felújítás érdekében

Több mint 5 éves tapasztalattal rendelkezem a lakásfelújítással kapcsolatban, de az elmúlt 10 évet szintén saját ingatlanok felújításával töltöttem. Az állandóan stresszes folyamat mindkét oldalon fennáll, egy kicsit megtanultam, hogy mit tegyek - és mit ne tegyek. Most fényt derítek és megosztom a 10 legjobb ötletem és javaslatom a lakástulajdonosok számára, akik nagyjavításra készülnek.

#1 Állítson össze illetve keressen egy jó brigádot

Ne ugorjunk a legolcsóbb tervező, építész vagy építő kelepcéjébe, kivéve, ha emberek többsége azokat pozitívan értékeli. Lehetőségünk szerint lépjünk kapcsolatba korábbi ügyfeleikkel, hogy ne érjen minket meglepetés. Kérdezze meg a nemrégiben befejezett projektek számát, mintáit, hogy megbizonyosodjék róla, hogy azok ténylegesen megvalósultak-e.

A legjobb brigád felvétele azt jelentheti, hogy a tervezett költségvetés összhangban legyen a kivitelezők által megadott összegnél. Az ár-érték aránynak mindenképpen jónak kell lennie. Gyakran összességében több pénzt takarít meg, mintha egyszerűen csak a legalacsonyabb ajánlatot fogadná el.

Megjegyezném, hogy jó ötlet olyan szakembereket összegyűjteni, akik előnyösen, pozitívan tudnak együttműködni, inspirálják egymást. Esetleg kérje meg építészét vagy tervezőjét, hogy ajánljon építőket, akikkel korábban dolgozott. Vagy ha kilátásban van egy nagy építő, de szüksége van egy építészre vagy tervezőre, kérje meg az építőt, hogy ajánljon valakit, akinek bizonyítottan kiemelkedően dolgozik. Gondoljon erre úgy, mint egy jó házasságra: szeretnénk összehozni az embereket, akik hatékonyan kommunikálhatnak, és gyorsan, hatékonyan és békésen megoldhatják a problémákat.

#2 Mielőtt elkezdené, figyelje a költségvetést és a terveket

Mielőtt elkezdene álmodni az átadás napjáról, a kivitelezőtől kérjen egy tervezett költségvetést és projekt kezelést.
Láttam már forgatókönyvet arról, ahogy emberek jártak: Képzeljék el az esetet. A második évben egy újraépítés történt egy lakásban, mely eredetileg csak egy lakosztály felújítása volt. Nagyobb hatókör szabadságot kapott az illető, és elkezdett hozzáadni és újra hozzáadni a projekthez. Majd hirtelen meg kellett állnia, amikor a városvezetés változtatott a terven, és ragaszkodtak hozzá, hogy a tulajdonos újra frissítse építési engedélyeit. Egyébként így jóval túlszárnyalta a költségvetést, különösen azért, mert az ilyen hosszú távú munka és tervezés hatására váratlan esemény üthet be. És még sorolhatnám.

Éppen ezért gondolja át a munka terjedelmét, mielőtt elkezdené, majd ragaszkodni hozzá, hogy időben és a tervezett költségvetés határain belül végezze el a kivitelező a munkát.

#3 Tartalmazza minden a költségvetést és az ütemtervet

Győződjön meg róla, hogy felkészült a „legrosszabb forgatókönyvre”, mert sokszor előfordul, hogy megtörténik amire nem gondolt. Valószínűleg hallotta már valakitől, hogy a költségkerethez 15-20 százalékos pluszt adjon hozzá, de előfordul, hogy valamikor még ugyanannyi időt is hozzá kell adnia az ütemezéshez/átadás időpontjához, mint amennyire számolt.
Természetesen a költségvetés az ütemtervtől is függ. Ha gyakorlatilag a semmiből építjük fel, akkor lehet, hogy 15 százalékkal, vagy akár 10 százalékkal is megemelkedhet az ár, mert túl sok az ismeretlen tényező. De ha az újraépítést folyamat olyan elemeket foglal magában, amelyek feltételei nem teljesülnek a határidő napjáig, akkor feltétlenül legalább 20 százalékot kell tulajdonítani az ismeretlen összetevőknek.

#4 Fektessünk hangsúlyt az albérletre

Ha csak a konyhát vagy egy fürdőszobát akar felújítani (és van még egy hasonló helyiség használatra), akkor valószínűleg marad az otthonában. De ha nagy átalakításon megy keresztül az otthona, ahol a vízvezetéket és az elektromos hálózatot is nélkülöznie kell az egész házban, komolyan fontolóra kell vennie a költözést. Ön és családja egészségessége megérdemli az albérleti lakások többletköltségét. Ha úgy gondolja, hogy mindez kidobott pénz, határozottan ajánlom valamilyen mértékben csökkenteni a projekt hosszát.

Albérlettel nemcsak segít a stressz szint csökkentésében, de a projekt gyorsabban halad, ha az alvállalkozóknak nem kell Önt és családját kerülgetnie. Ezzel időt, pénzt takarít meg és elkerüli a frusztrációt.

#5 Minél előbb készítse elő és véglegesítse a választásait

Az utolsó dolog amit szeretnél a munkában látni, a szívedhez álló szép dolog, csak véletlen elfogy az áruházból.
Önön múlik, hogy mennyire bonyolult dolgot választ. Néhány lakástulajdonos inkább kihangsúlyozza az ízlését, melyiket részesíti előnyben, és azt szeretné, hogy ez alapján a tervező mindent kiválassza. Mások inkább bizonytalankodnak, majd a tervezőtől kapnak tanácsot és segítséget mi is harmonizál. Akárhogy is történik, ne stresszeljen és ne hagyjon minden beszerzést az utolsó pillanatra. Próbálja meg mielőbb beszerezni a hozzávalókat.

Egy jó belsőépítész, építész vagy projektmenedzser nagyon tudja és ért a kiválasztáshoz. Kérjen tőlük információt, hogy mi mennyibe kerül, majd ezt táblázatban, szoftverben vagy egy mobilalkalmazásban összegyűjtheti és összesítheti a bekerülési költségét az anyagoknak, kellékeknek illetve kiegészítőknek.

#6 Figyelje a munkamenetet, de ne legyen kellemetlenkedő

Még akkor is lehetséges, ha a tervező vagy építész építési megfigyelést végez az Ön nevében, akkor is érdemes figyelni, hogyan történnek a dolgok. De ne kérdezősködjön sokat és nyomozzon az alvállalkozók útán a helyszínen.

Ha követte a tanácsokat, és egy erős csapatot sikerült összeállítania, akkor meg kell hogy bízzon bennük, hogy helyesen végzik a munkájukat. Természetesen senki sem tökéletes, és ha lát valamit, ami nem tűnik helyesnek, okvetlenül beszéljen mindenkivel, aki a projektben részt vesz, és a csapat többi tagjaival is - a tervező, építész vagy vállalkozó.

#7 Rögtön elsőre építsen fel mindent jól

Tudom, hogy nem nagy öröm olyan dolgokért fizetni, amelyeket nem látunk előre, de ne spóroljon ki semmit otthona alapvető elemeiből: tervek, struktúra, szigetelés, a vízszigetelés, egyéb mechanikai dolgok, stb.

Sok olyan terület van, ahol lehet csökkenteni a költségeket, de van olyan is ahol ez nem célszerű. Fontos, hogy a házat jó alapokra fektessük, egy masszívan álló, száraz házat építsünk fel, mely sok éven keresztül így marad.

#8 Derítse ki, hol lehet mégis fukarkodni, ha szükséges

Ha a költségkeretre szükséges nyomást gyakorolni és néhány költséget szűkebbre kell szabni, akkor jelentős változtatást végezhetünk el néhány kisebb módosítással. Például kisebb jelentőségű dolgokat helyettesíthetjük olcsóbbakkal, a körülményes festési/tapétázási munkát egyszerűsíthetjük (kevesebb szín és kevesebb ragyogás) illetve csúcsminőségű készülékeket és felszereléseket cserélhetjük olcsóbb árukra.

Alapvetően bármi, ami később meglehetősen könnyen áttervezhető, gyorsan helyettesíthető. Nem egy nagy dolog, ha elhalasztjuk a szép (de drága) greslap (csempe) felrakását, de sokkal nehezebb korrigálni egy elrontott vízvezeték rendszert.

A jó tervezési és építő csapat felbecsülhetetlen értékű: képesek önállóan azonosítani azokat a területeket, ahol a költségek csökkenthetőek.

#9 Gondoskodj a változtatások fontosságáról

Azok számára, akik nem ismerik a kifejezést, a változási sorrend ebben az összefüggésben egyszerűen a szerződés módosítása, jellemzően a tulajdonos (megbízó) és az építtető (kivitelező) között. A kivitelezés során valamilyen változtatást eszközölünk ki, hozzáadásunk vagy elvetünk egy ötletet. Szeretné például a készre kialakított rejtett világítást máshova tenni? Ez a változtatás borítja a sorrendet és magával mindent. Igen, a változtatások néha szükségesek, de komoly pénzbe kerülhetnek, és általában az időt érintik akkor, amikor már régen átléptük a határidőket.

Ezért kulcsfontosságú a teljes körű gondolkodás a munkával kapcsolatban, mielőtt elindulna. Segít minimálisra eszközölni ezeket a változtatásokat.

#10 Legyenek kilátásaink és tartsuk meg humorérzékünket

Igen, a dolgok gyakran nem mennek a tervek szerint, és ez egy nagyon stresszes folyamat, különösen akkor, ha a költségek és az időtartam határai megszűnnek. De meg kell találnia egy egészséges módot a méreg eltüntetésére. (Ehhez nagyon ajánlom a jógát.)

Tudni kell nevetni az apróbb dolgokon, és ha igazán kemény lesz a helyzet, próbálja elképzelni a végeredményt: egy kész otthon, amiben imádni fog élni az elkövetkező években. Szóval sok szerencsét!