9 lépés a saját kert készítéséhez

Cikkünkből megtudhatja, hogyan építheti fel a táj személyes jegyeit, miközben megőrizheti a meglévő jellegeket és még a költségvetésen belül maradhat.

Új helyre költözik és máris elképzeli, mit is fog tenni a kültér javítása érdekében. Talán egy új átalakítás, mint egy festőnek üres vásznat kínál, vagy talán már Ön előtt parkosítottak? Vagy már egy ideje a jelenlegi otthonában él, és végre most készen áll a kert rendezéséhez? Vannak ötleteink, amelyek segítenek abban, hogy megfelelő kertészeti esztétikával olyat valósítsunk meg, mely passzol az Ön kertjének helyszíni adottságaihoz, a meglévő kialakításhoz és a kialakult telepítésekhez, és ne kerüljön eget verő összegbe.

E lépések némelyikét elvégezheti önállóan, de érdemes együttműködnie egy kertépítő szakemberrel (mint mi), aki segít abban, hogy beazonosítsa, mire van szüksége az ötletei életre keltéséhez, és ötleteit koherens tervbe vonhatja össze.

#1 Figyeljen

Tegye le a hiretlen felkapott ásót és gereblyét! Mielőtt bármi fontosat csinálna, szánjon időt arra, hogy feltérképezze, mit is kellene megvalósítania. Friss beköltözéskor legalább egy évet el kell tölteni a kertészkedéssel, elegendő időt adni magunknak arra, hogy információt gyűjtsünk a területről. A nárciszok például meglepetésként jelenhetnek meg egy gondozatlan ágyásban tavasszal.

Szerencsére nem vagyok olyan, aki előbb rendet csinál és később gondolkozik. Ha felfordítottam volna az ágyást és ültetnék, mielőtt a növény levele kibújt volna, akkor elpusztítottam volna a nárciszokat. Későbbiekben hiányzott volna vidám sárga viráguk. Így nem tudtam volna beépíteni őket az új kerttervbe.

#2 Gyűjtés és szelektálás

Fényképezzen és jegyzeteljen! Határolja el és címkézzen meg mindent, amit csak tud, akár növényi címkék és táblácskák segítségével akár udvari terv megrajzolásával, és jegyezze fel, hogy mi hol nő.

Ha az interneten elérhető bőséges forrás felhasználásával nem tud valamit beazonosítani, induljon el a hagyományos úton és beszéljen a szomszédokkal. Vagy fotózzon egy helyi óvodánál vagy kertészeti tankörben. Így ismertem meg az egykori otthonomban nőtt bazsarózsa változatosságát. Váratlanul jelent meg, miután elültettem egy rebarbaracsomót, amelyet egy barátom kertjéből ástam ki. A bazsarózsa gumó kéretlenül "vele járt".

#3 Érzékelje az udvarát

Akár tapasztalt kertészek, akár újoncok vagyunk, mindannyian elkövetjük ezt a hibát: Belevágunk, mielőtt időt szánnánk arra, hogy valóban megismerjük az udvarunkat, a talaj apró összetételétől és a mikroklímától kezdve a biorégió összképéig. Később majd sajnáljuk, hogy nem készítettük el a házi feladatainkat, amikor megtaláltuk a nedves helyet, ahol semmi sem nő meg, vagy azt a száraz helyet, amelyet nem vettünk észre. A kedvenc bokorjaink, amelyeket drágán vásároltunk, elpusztulnak, mert nem voltak alkalmasak az életre az adott kertrégióban.

A mezőgazdasági térkép nagyjából képet ad az éghajlatról, a legalacsonyabb hőmérsékletekkel mérve; a biorégiós információ részletesebben ismerteti a talajt, a szubsztrátumot és a természetes ökoszisztémákat.

Vegye figyelembe a kert sajátosságait is: hogyan folyik le a víz, hol esik le a nap, azt bármely évszakon keresztül megfigyelve, valamint a forró napnak kitett helyek és a fagyzugok hol találhatóak.

#4 Ismerje meg a kerti talajt

A talajból a növények felveszik tápanyagot, vizet vesznek magukhoz és kapcsolatba lépnek mikroszkopikus életformákkal, amelyek elősegítik számukra a fejlődést. Az, hogy milyen talajjal dolgozunk, legalább annyira fontos, mint a udvar adottságainak megértése, mert ez segít meghatározni, hogy virágoznak-e majd növényei, és milyen telepeket hozhat létre, hogy élnek összhangban egymással. A növények reagálnak mind a talaj összetételére, mind a kémiai tulajdonságokra (pH és a fémek vagy fémsók bármely adott koncentrációja).

A talaj pH-értékével és egyéb kérdésekkel kapcsolatban általában megyei mérnöki irodák tudnak felvilágosítással szolgálni. A talaj összetételét elég könnyű meghatározni: Vegyen egy csipetnyi talajt, nedvesítse meg, majd nyomja össze az ujjai között. Ha a mintája szemcsés és szétesik, akkor többnyire homok; ha szalag képződik az ujjai között, több az iszap és agyag.

#5 Határozza meg a stílust és a célt

Hogyan képzeli el kertje vagy az udvar képét? Formális nyírt sövényekkel és megszabott határokkal térkövekkel kialakított vagy inkább egy nyaralós kert stílust szeretne? Esetleg egy puszta, rét vagy erdős árnyékos kert az álma?

Nézzen kert képeket kertépítészeti oldalakról és jegyezze meg azokat, melyek a stílusához közel esnek. Mit szeret a fényképeken: Vajon a növények elrendezését? A színeket és formákat? A növények és az építmény környezetének kapcsolatát? Ezek mind részei annak, ami a stílust alkotja. Saját preferenciáinak megtalálása kulcsfontosságú a kert stílusának kiválasztásában.

Mi a célja? Csak azért, hogy szebb legyen a kertje? Szeretne saját ételt termeszteni? Szeretne biztonságos és egészséges helyet biztosítani családjának a szabadidő eltöltésére? Vagy plusz funkcióként élőhelyet biztosítana a rovaroknaknak és az énekesmadaraknak? Legtöbbünknek több célja is van; célzatosan tudjuk, hogy mi fontos a kert és a táj kialakításában, mely tükrözi, hogy kik vagyunk.

#6 Válassza ki a növényeket

Készítsen egy listát vagy gyűjtsön képeket a növényekről, amelyek megfelelnek elképzelésének. (Győződjön meg róla, hogy azok fognak-e majd megfelelően fejlődni az Ön kertjében.) Ha már meglévő kerttel vagy udvarral rendelkezik, az egy év "felderítés" hasznos, mint azt korábban említettük. Miután megtudta, milyen növények vannak az egyes régiókban, eldöntheti, hogy milyen egyéb növényeket szeretne ültetni és azok együtt tudnak-e fejlődni a meglévőekkel.

Egy teljesen új kert tervezése előtt korlátlan szabadsága van. Ez nagyszerű és inspiráló. Ilyenkor a gyűjtött növényi sokféleség különösen hasznos. Válasszon ki két vagy három tucat nélkülözhetetlen növényt, beleértve a fákat, cserjéket, füveket és virágokat, melyeket biztos szeretne látni a kertjében! A korlátozottabb növényi paletta elemeinek alkalmazása következetesebb tervezést eredményez.

A növényi "csokor" kiválasztásakor ne felejtsen el színben, formában és mintában gondolkodni, hogy egész évben valamilyen újdonság látszódjon a kertben, bármely évszakban. Ne feledje, hogy később bármikor hozzáadhat további növényeket is.

#7 Távolítsa el az akadályokat

A növények ültetésének megkezdése előtt távolítson el minden nagyobb akadályt. Ha már van egy vagy több fa az udvarban, melyeket meg akar tartani, illik szépen megmetszeni azokat. Ha veszélyezteti a házat, akkor érdemes kivágatni. Esetleg már meglévő kerítés, kerti építmény vagy ösvény nem szerepel a tervei között? Vagy néhány helyen fel kell szednie a gyepet, hogy más típusú kerti elemmel helyettesítse?

Minden olyan dolog, ami a kert/udvar képét zavarja, az ültetés megkezdése előtt el kell távolítani. Sok esetben pénzt kell költenie és időt áldozni az újratelepítésre.

Ne feledje, a felszedett vagy eltávolított anyagokat újra lehet hasznosítani: Egy fenyőfa ágait például a helyszínen fel lehet aprítani, ingyen mulcsot biztosít. A régi téglákat újból fel lehet használni a peremutakra és kerti szegélykőként is.

#8 Növénygyűjteményből építkezz

A tervezés szintén kritikus fontosságú, hogy pénzt takarítson meg és a kert garantáltan az elképzelése szerint valósuljon meg.

Amint eldöntötte milyen növényeket szeretne ültetni, kezdje el felvásárolni, akár az akciókat is figyelembe veheti. Ha nem tudja azonnal elültetni, akkor keressen a kertben egy szabad, elkülönített részt, ahol tudja tárolni a csemetéket, amíg eljön az ideje a telepítésnek.

Spóroljon pénzt, hogy összegyűjti a kívánt növények magjait, dugványait. A kikelt palántákat a kertépítéskor a kívánt helyre rakhatja, ezzel színt adva az udvarnak.

Minden egyes ültetésnél ne feledje az alapvető tervezési szabályokat: Ültessen hármas-ötös csoportba, hogy nagyobb hatást érjen el, kivéve a nagy méretű növényeknél. Különösen a hagymák esetében a sűrű csoportosítás gyakran hatékonyabb, mint az egyes hagymák egy-egy lyukba, szétszórva ültetése.

#9 Legyen nyitott a meglepetésekre

A kertek a természet részei, így a dolgok nem mindig a tervek szerint alakulnak és ez így jó. Meglepetések bármikor érhetnek minket, ami megjelenik a kertben, néha pontosan megfelelő lehet, amire a helynek és nekünk is szükséges. Miután a kertem egyik részében megbetegedett egy nyárfa, nem vágattam ki, hanem 2 méter magasságig elvágattam. Gomba, vadszőlő és más évelők bukkantak fel, így egy régimódi hangulatú házi kertet hoztak létre, az udvarom egy korábban elhanyagolt és unalmas részén.

Sokféle módon lehet egyedivé tenni a saját kertet. A legfontosabb az, hogy tudja, mit szeret és kövessük az ösztöneinket, függetlenül attól, hogy mi a jelenlegi divat vagy mások mit szeretnek. Végül is az Ön kertje. Érezze jól magát!