A nappali díszítése: 11 tervezői tipp

Próbáljon ki néhány nappalitervezési tippet, mely komfortosabbá teszi otthonát, valamint tükrözi az Ön stílusát.
Akár hagyományos, akár modern, nyugodt vagy formális, merész vagy visszafogott stílusa van, a nappalijának olyan helynek kell lennie, ahol kényelmesen érezheti magát, védelmező hatású és minőségi időt tölthet barátaival, családjával vagy csak úgy egyedül élvezi. Létezik egy ilyen fajta „művészet”, amely díszíti a szobáját, ami jól néz ki, és jól működik az Ön számára. Tehát, mielőtt a nappaliba merülne, mindent újra kell tervezni, megismerni néhány tervező tippet és trükköt. Íme néhány kedvenc a sok közül.

#1 Keverjük össze a világos és sötét színeket

Amikor egy nappali fehér és fényes, úgy érezhetjük, hogy túlságosan „tiszta” és megmagyarázhatatlan. Mikor minden sötét, egy barlang érezzük magunkat. A sötét és világos színek keverése azonban dinamikus megjelenést teremt, mely mélységgel és egyensúllyal rendelkezik. Bármely tér megtervezése legalább egy kevés világos és egy kis sötét tónusból származik.

#2 A természetesség kontrasztja

Azon kívül, hogy néhány fehér és néhány fekete is megtalálható a helységben, a nappalit díszíthetjük különböző kontrasztosabb természeti dolgokkal, melyekkel gazdagabbá és a barátságosabbá tehetjük azt. Pl. ebben a példában a fehér falak, a karamellbőr, a sárgaréz kiegészítők, a szürke kanapé és a kék-szürke szekrények mindegyike ellentétben áll egymással, ami kiemeli a különböző anyagokat és harmóniát. Ez a palettát gazdagabbá teszi olyan kulcselemek, mint például a szín, a minta és textúra.

#3 Textúrákkal játszadozás

A nappali kialakításakor a textúrákat örömmel el lehet nézegetni, ahhoz még megérinteni sem kell azokat. De fontos, hogy egy nappali hangulatos legyen, és ez a plüss textúrákra vonatkozik, amelyek a pihe-puha érintésre és a kontrasztot növelő, keményebb textúrákra úgyszintén érvényes. Bőr, pamut, gyapjú, fém, kő, üveg, növény és még sok más textúrát is tartalmazhat nappalink.

A párnák használata egy remek helyet alakít ki, különösen, ha a nappalit díszítik és belefér a költségkeretünkbe. Nézze szét többi tartozékok és berendezések között, új anyagokat és szöveteket válasszon hozzájuk, még ha kevés közül is kell válogatni.

#4 Faburkolattal próbálkozzunk

Nem beszélhetünk anélkül a textúrákról, ha nem beszélünk a fáról, az egyik legfontosabb anyagról, mely a nappaliban hőérzetet biztosít.
Olyan sokféle módon tervezhetünk a nappaliba fa modulokat, melyek közül bármelyik egy kicsit vonzóbbá teszi a teret. Gondolkodjon el a falburkolatokon, az oldalsó asztalokon, a mozgatható székeken, a képkereteken, a kanapé lábakon és a faragott műalkotásokon, mint néhányat emelve ki közülük.

#5 Vegyítsük a kárpitozást

Persze, sok bútorüzlet komplett tervet mutat, hogy hogyan is néz ki egy teljes nappali, meghatározza a megfelelő kárpitozást, de ez nem jelenti azt, hogy ezt a kialakítást meg kell fogadnunk. Egy szokványos ülősarokban az illeszkedő kárpitozás harmóniát láttathat, de ha egy nappalit hangulatosnak és barátságosnak akarunk érezni, keverjük össze a különböző kárpitozású bútorokat és illesszük harmóniába, hogy a dizájn egy kicsit személyiségessé varázsolja a helyet.

Ennek egyik legoptimálisabb módja az, hogy a bőr széket egy kanapéval vagy fordítva megkeverjük, így az anyagok egymáshoz viszonyítva szándékosan „kontrasztosak” lesznek. A nappali kialakítása némi sokféleséget biztosít, ami a családtagok számára is különböző lehetőségeket adhat az ülőhelyi preferenciáknak.

#6 Válasszon praktikus szöveteket

Kárpitozásról legyen szó, különösen fontos, hogy a nappaliban az ülőhelyek ne csak kényelmesek, hanem tartósak is legyenek. Ez nagyban függ a családtól. Ha csecsemők, kisgyermekek illetve háziállatok vannak a családban sokszor a rendetlenség miatt védekezni kell. Általában a középtónusú szín a legjobb választás, a nagyon világos illetve a sötét árnyalatokon jól meglátszódik a kopás, folt és elszíneződés.

A bőr kiváló anyag, könnyű a foltokat eltüntetni róla, könnyen fel lehet törölni, ha kifolyik rá valami. Azonban általában könnyebben karcolódik, mint a legtöbb szövet, így nem is tűri meg az állati viszontagságokat. Egy olyan bőr, amely már megtört megjelenéssel vagy mintával rendelkezik, ódon hangulatot kölcsönöz a helynek.

A farmer és a kordbársony két olyan csábító anyag, amely szintén tartós. Ráadásul meghökkentő tulajdonságot mutatnak a tipikus gyapot- vagy gyapjúkárpithoz képest, mint amit gyakran a boltokban láthatunk. A nappali bútorok szövetének megválasztásakor keressen egy olyan anyagot, amely természetes és szintetikus anyagból készült, hogy mindkét szerepre megfelelő legyen. Ha lehetséges, tesztelje le a szövetmintát, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a szövés nem fog tágulni és így a bútor hátlapját nem fogja érinteni amikor ráül. A szűk szövés tartósabb lesz, mint egy laza, függetlenül az anyagtól.

#7 Adjon hozzá egy valamilyen mintát

Gyönyörű helyeket varázsolhat élénk színárnyalatok nélkül is. Viszont egy nyugodt és hívogató légkört teremthet a nappaliban, ha még egy kis színt hozzáad.

Ha kétségei vannak, nézzen meg egy vidám kék színt - olyan árnyalatú, mely általában mindenkinek tetszik. Tökéletesen ellentétes a meleg elemekkel, mint például a bőr és a fa, és elég semlegesnek érzi magát ahhoz, hogy bármilyen más jövőbeni tervezéskori harsányabb színnel együtt mutatkozzon.

#8 Rakjon a nappaliba egy mintás szőnyeget

Egy minta elhelyezése a szobában egy hatékony tervezési eszköznek mondható, amely energiát ad a nappalinak és csökkenti a foltok, kopás megjelenését. Mintás szőnyeg biztosítja ezeket az előnyöket, ezzel egyidejűleg meghatározza az ülő alkalmatosság helyét és élethűvé varázsolja a szobát. Ha már szőnyegpadló van, érdemes egy mintás rongyot felrakni a ülőhelyre. Ha véletlen kiömlik valami a bútorra, akkor örülhet, hogy ott volt az a bizonyos mintás ruha és csak ezt kell vinni a tisztítóhoz.

#9 Válasszon könnyen mozgatható asztalokat és székeket

Ha vásárol könnyű asztalokat, székeket, kanapékat és oldalsó székeket, akkor ezek könnyen mozgathatók, így a nappali sokkal kényelmesebbé válik. Napi rendszeres használat során sok lehetőséget kínál Önnek és családjának zsámolyként láb alá, ital fogyasztására vagy egy szék a vendégnek.

#10 Vegye figyelembe a beszélgetési távolságokat

Nem számít, mennyire nagy a nappali, biztosítani kell egy helyet a baráti beszélgetéseknek, az intim beszélgetésekhez és a hangulatos összejövetelekhez. A beszélgetés megkönnyítése érdekében a jó távolság az ülések között kb. 8 méter.

A hatalmas, 12 férőhelyes, választóvonalas kanapé remekül néz ki, és tökéletes lehet partik rendezésére, de ha otthonos nappaliban gondolkodunk, inkább kevesebb, kisebb ülésdarabot használjunk, és kissé közelebb húzzuk őket egymáshoz.

#11 Ne vegye túl komolyan a dolgokat