Hogyan válasszunk megfelelő színeket otthonunkba?

A tervezők gyakorlati tanácsokat, ötleteket kínálnak a mindennapi kellemes élethez, hogy megtalálják az Önnek megfelelő festékszíneket.

Egy új festékszín falra helyezése az egyik leggyorsabb és leginkább költséghatékony módszer a szoba átalakításához. De hogyan is kezdjünk hozzá, ha még nem választottuk ki a színt? Belsőépítész vagy egy szín tanácsadó segíthet Önnek a kívánt szín kiválasztásában, legyen az sárga, szürke, fehér vagy zöld színárnyalat. Egy profi tanácsadást nyújthat Önnek a választandó festék színének kiválasztásakor is.

Mielőtt elkötelezi magát, érdemes megfontolni, mely színeket szereti igazán. Három belsőépítésszel készítettünk interjút, hogy megkapjuk a legjobb tippeket e színek azonosítására. Gyakorlati javaslataik alapján gyorsan választhatunk több szín közül is.

#1 Nézze meg a szekrényét

Bármit is tesz, az a legrosszabb, ha bemegy egyenesen a festékboltba és találomra válogatja a festékeket, feleslegesen terheli saját magát és nem vezet eredményre. Természetesen nincs egyedül, nagyon sokan ezt teszik. "Az emberek valójában festő hívnak, anélkül hogy tudnák, milyen színeket akarnak használni" - mondta Kelly Porter belsőépítész. „Még mielőtt elmenne a festéküzletbe, azért halvány fogalmának lennie kell a választandó színről. Még az előtt hogy keresné a színmintákat.”

De hogyan is szűkítheti le a színt? Keith Wardlaw, a Missouri állambeli Kansas városának Plus Modern Design tervezője azt javasolja, hogy vizsgálja meg a ruhásszekrényét. "Azt mondom az ügyfeleknek, hogy nézzenek be a szekrénybe, és nézzék meg, milyen színű ruhákat hordanak gyakran" - mondja. „Egyezni fognak a válaszott színek, amelyek ugyanúgy ruhákban is jól néznek ki rajtuk.”

#2 Keressen egy belsőépítészt, aki segít kiválasztani a festék színét

A ruhásszekrény nézegetése segíthet ötletek kidolgozásában, megfelelő színek kiválasztásában. Például, ha szeret sok kéket viselni, és gyakran párosítja azt khaki, bézs és ezüst ékszerekkel, akkor ezek a színek lehetnek az otthoni témaszínek alapjai. Ha a színsémákat „lefordítjuk” lakberendező nyelvre, akkor a nappaliban a erőskék falakat a puha, bézs bőrbútorokkal és szürke (vagy ezüst) kiegészítőkkel hangsúlyozzuk.

#3 Elevenítse fel a régi, boldog emlékeket

Egy egyetemi tervező szín-workshopokat tart, ahol kérdőívet ad személyeknek, hogy ők hogyan ítélik meg az egyes színeket. „A gyermekkori szobádban milyen színek voltak hangsúlyban?” - kérdezi. „Melyik szín teszi a legboldogabbá?”

Egy inspiráció bárhonnan származhat. „Talán a nagymamád konyhája sárga volt, és nagyon szép emlékek fűződnek ahhoz, amikor éppen utaztál hozzá. Talán láttad egyszer a nagyszerű kék árnyalatot, amikor a Karib-térségben nyaraltál, és ez megnyugtat téged.”- mondja.

Ha élete során kedvenc szín nem maradt meg emlékeiben, vegyen elő egy katalógust az egyik kedvenc nyaralóhelyéről, és nézze meg a színeket. Mivel hétköznapokban szokott járni éttermekben, üzletekben és még más emberek, barátok otthonában is, figyeljen arra, hogy mely színek vonzzák a legjobban.

#4 Képzelje el, olyat fog érezni, amilyet mindig is kívánt

Vegyük azt a verziót, hogy úgy döntött, a szobáját kékre festi. Hogyan szűkítheti le, milyen kék árnyalat legyen? El kell gondolkodni az érzésről, hogy milyen szobát is szeretnénk kialakítani. Ha hangulatosabb érzést keres, válassza a kék szín sötétebb tónusát. Ha nyugodtabb hangulatot akar elérni, akkor a könnyedebb tengerkék jobb választás.

A kék árnyalatok válogatásakor ügyeljen arra, hogy a levendula, a zöld vagy a tiszta kék árnyalat felé hajlik vagy inkább a kéket részesíti-e előnyben. A színárnyalat kiválasztásakor hasznos, ha a berendezési tárgyakkal és egyéb kiegészítőkkel színütköztetést végzünk. Egy jó tervező képes lesz azonosítani ezeket az árnyalatokat, és segít kiválasztani azt a festéket, amely illik a bútorzatához.

#5 Böngésszen a kék falakkal ellátott hálószobák fotóiból

Azt is figyelembe kell vennie, hogy a festék színe hideg vagy meleg árnyalattal rendelkezik-e - és igen, a tervező ismét felbecsülhetetlen értékű lehet abban, hogy felismerje ezeket az apróságokat. Ha még választás előtt van, akkor a hűvös szürke vagy a meleg szürke szintén megfelelhet Önnek. De ha már vannak meleg színárnyalatú bútorok és kiegészítők, érdemes választania egy melegebb színt, amely kiegészíti a már meglévőket.

#6 Keressen inspirációt

Keressen fotókat általánosságban az interneten szín- és stílusötletek felfedezése érdekében. Figyelje az árnyalatokat és pantone színeket, világos vagy sötét tónusokat. De ne feledje, hogy a színek nem ugyanazok egy számítógép képernyőjén vagy mobil eszközön. Olyan mintha olvas egy könyvet, és elképzeli a színeket, azonban a valóságban nem biztos, hogy olyat élt át az író, amire Ön is gondolt. Figyelembe kell venni a szobába áramló fény mennyiségét,de még a terület elrendezése is befolyásolja a színeket.

Ha beleszeret egy színbe a neten, menjen el egy festékboltba, válasszon egy színmintát, és vigye haza, mielőtt bármibe is belefogna. Még a színes papírcsíkok sem hozzá pontosan ugyanazokat a színeket, ahogyan a festék színe fog megjelenni, ezért fontos, hogy valóban kipróbálja a festéket a szoba falán. Érdemes hasonló berendezett és méretű szobát is keresnie az interneten, ahol a terek is egyezően vannak kialakítva az Ön lakásában.

#7 Szűkítse le a színek számát legfeljebb négy színre

Miután határozott elképzelése van a választott színt illetően, a tervező sok időt takaríthat meg Önnek, ha néhány kiváló festékszínt javasol, és segít kiválasztani közülük a legjobb árnyalatot. Ha azonban jobban részt szeretne venni a kiválasztási folyamatban, akkor elmehet egy festékboltba, és kiválaszthat több pantone színcsíkot, és hazaviheti. Itt az ideje, hogy tesztelje azokat a falon.

Tegyük fel, hogy nyolc kék árnyalattal érkezett haza. Helyezze el az összes színmintát, és hasonlítsa össze egymással. Meg fogja látni az egyes színek finom különbségeit. Néhány kékeszöld vagy a medencekék felé hajlik, néhánynak farmer hatású színe van, stb.

Szűkítse le a lehetőségeket három vagy négy színre. A színcsíkot hozzáragaszthatja a festendő szoba falához, vagy semleges háttérként használhat egy papírlapot. Ne feledje, amikor összehasonlítja, a festékdarabok világos alapon kissé sötétebbek, sötét alapon pedig világosabbak. Gyakran, miután összehasonlítottuk a színcsíkot egymással, egyértelmű lesz, hogy melyik szín fog működni.

Ha továbbra sem szimpatikusak a színek, akkor fontolóra veheti az összes lehetőség elvetését vagy esetleg az egyes színek külön-külön történő megnézését. Ez egyértelműnek tűnik, de könnyű elfelejteni: A színek vizsgálatakor fontolja meg, hogy az egyes opciók hogyan fognak kinézni a szobájának berendezéseivel együtt (és később már nem tudja megváltoztatni azokat).

#8 Helyezze a festékmintákat közvetlenül a falra

Miután kiválasztotta a három vagy négy színt, ideje kipróbálni őket. Minden szakértő egyetért ebben: jobb falra festeni a színeket, mint nézni azokat a táblákat, amelyeket a festéküzletben mutatnak. Ez nem csak azért kell megtenni, mert gazdaságosabb. Mindhárom falra legalább 30-30 négyzetcentimétert kell festeni. Csak a falra kell festeni, mert pontosan láthatjuk. Egy előző színre festünk rá. Úgy érzem, hogy a festőbolti mintatáblák nem telített színeket mutatnak ugyanúgy mint a falon. Azt javasoljuk, hogy mindegyik színnel még nagyobb területet fessen be (legalább 40-40 cm-ert).

A festékmintákat egymás mellett kell a falra helyezni. Sorban kell állniuk a felkent színeknek, mert az összehasonlítást és a kiválasztási folyamatot továbbra is figyelembe kell venni. Ha ezt nehéz a szemnek követnie, akkor úgy is megtehetjük, hogy átmeneteket/fedéseket hozunk létre a színeknél.
Fontos annak ellenőrzése is, hogy a megvásárolt minta festék mekkora felületre használható fel és a festék állaga is fontos (matt, félátlátszó vagy magasfényű), mert ez megváltoztathatja a szín skáláját is. Számos üzlet csak a matt felületű mintafestékeket árusítja. A valódi hatás elérése érdekében érdemes megfontolni egy teljes garnitúra vásárlását. (Megjegyezném, hogy Magyarországon nem nagyon árusítanak boltok mintafestékeket. Itt ki kell fizetni a doboz teljes árát, ami minimum 2-2.5 liter.)

Nézze meg a falon levő mintákat különböző napszakokban és próbáljon ki különféle típusú világítást (különböző teljesítménnyel), hogy a fény változtassa a színeket. Néhány napig éljen együtt színekkel és vizsgálgassa a hatást. Amikor megjelenik az egyértelműen győztes szín, készen áll azt a falra festeni.