Miért ne vegyünk ikerházat

Gondolom sokan észrevették már családi ház keresése kapcsán, hogy a neten fellelhető ingatlan kereső honlapoknál akarva akaratlanul a családi ház kategóriába belecsempészik a sorház - sőt még gyakrabban – illetve az ikerház jellegű épületeket. Nem véletlenül. Ugyanis a sorház és ikerház típusú ingatlanok senki szívét nem dobogtatják meg, ezekben a kategóriákban nem is keresnek az emberek. De most vegyük is sorra, hogy miért rossz az ember/család helyzete egy ilyen típusú ingatlanban.

#1 Egyéb őrület: a többlakásos családi otthon

Kis hazánkban nemcsak az ikerház és a sorház a problémás, hanem néhány éve a többlakásos családi ház, közös udvarral, mint ingatlan építése is felforgatja az együttélést. Ez a lakótelep-féle ingatlan nemcsak az ott lakók életét teszi „idegessé”, hanem a környezetükben, családi házban élők idegeit is felőrli. Nem egy családi házról tudok, hogy amint lehetett eladták ingatlanjukat, hogy meneküljenek az új lakóközösség elől, amire mostanában Magyarországon egyre nagyobb szeretettel mondanak áment a főépítészek.

#2 Mérhetetlen sok gépjármű

Már így is parkolópályák alakulnak ki a magyar utakon, majdnem egy családban több mint két gépkocsit is fenntartanak. Egy a férfinak, egy a nőnek, hogy ki-ki intézhesse saját maga dolgait. Ha a gyerekek felnőnek és megszerzik a jogosítványt, kérik ők is a kocsijukat. Ha kiszámoljuk, hogy egy telken lakik 3 vagy 4 család, mennyi személyautót kell elviselnie a környéken az ott lakóknak. Egy ikerháznál is így van. Számítanunk kell rá, hogy az udvarban 4-5 személyautó is állni fog, rosszabb esetben, ha az ikerszomszédunk vállalkozó, beáll az ő teherautójával. És ha még nagyobb szerencsénk van, hajnali 4 óra tájban, amikor éppen a másik oldalunkra fordulunk, pont akkor, nagy bömböltetéssel elindul a munkába. Különben a dízel autókat meg melegítik, túráztatják fél órán keresztül.

#3 A kapu csapkodása, garázskapu emelgetése

Az autók megléte feltételezi az elektromos kapuk meglétét, ami recsegve, ropogva emelkedik fel és le. Az ikerszomszédunk eltérő életkörülményei miatt nagyon zavaró lehet, ha a hálószoba falunk alatt történik mindez. És láss csodát, a magyar rossz tervezés miatt egy kaptafára épülnek olyan házak, ahol a kapubeálló pont egymás mellett van és hálószobát terveznek fölé, a tetőtérbe. Amerikában általában a két ház túlsó végében van a garázsbeálló, hogy egymást ne bosszantsák.

#4 A spórolás hátulütői

Mindenki szeret spórolni a telek árán. Azt elhihetjük, hogy éppen olyan rossz, ha egy gyönyörű házat külterületen építünk fel, mintha ikerházat, többcsaládos lakóházat belterületen építünk. Mind a kettő drasztikusan értékcsökkent lesz. Ikerháznál feleződik a telek ára, ezért megyünk bele ebbe a rossz helyzetbe. Általában mindenki a város központi helyén szeretne venni házat, ezért nagyon kevesen érdeklődnek a külterületen épült ingatlan után, de nem repesnek a jó helyen épült ikerházakért sem. Ha már telket veszünk a városban, egyedül építsünk rá saját házat!

#5 A megosztott telek bosszúságai

Nem csak a tető, homlokzat a közös egy ikerháznál, hanem sokszor a telek is oszthatatlan, ami számos bosszúság forrása lehet. Nem elég az, hogy a mi házfelünket nem festhetjük hupikékre és a tetőn a cserépnek is egyformának kell lennie, a közös udvaron akár a mi felünkön úgy köszönget hangosan a szomszéd, ahogy akar. Nem beszélve arról, ha mi szép kertszeretők vagyunk és a szomszéd kutyája nálunk kívánja elásni a csontot vagy a macska a mi bokrunk alá végzi a dolgát minden nap.

#6 Állattartás megosztott telken

Mindig mondta nagypapám: „Vagy kert, vagy kutya. A kettő nem megy együtt.” Város központjában tehenet, disznót vagy bármilyen haszonállatot nem nagyon lehet tartani. Ezt a problémát szerencsére megúsztuk. De házi kedvencet úgy tartanak, ahogy akarnak. Ha sikerül a következő ikerház lakóval megegyezni, hogy nincs semmilyen háziállat, akkor örülhetünk. De a mai, megbolondult, állatmániás világban nem sok esélyünk van erre. Esetleg megegyezhetünk abban a szomszéddal, hogy mégis válasszuk ketté a kertet, de ha kifogunk egy harci eb tenyésztőt, minden nap nézhetjük a szomszéd kennelét és „élvezhetjük” a hangos kutyaugatást. És még nem szóltam a büdösről, amit egy-egy ilyen nagy testű jószág terjeszt. A macska hugyozásától viszont a kerítés sem óv meg.

#7 Gyerekzajok

Kerti partikat előre be kell jelentenünk a szomszédnak. Meddig maradunk fenn, hangosan nevetgélünk-e, mekkora társaság jön hozzánk, stb. Azt is számításba kell venni, hogy a szomszéd gyerekei fiúk vagy lányok és mennyire hiperaktívak. A fiúk szeretnek focilabdát rugdosni, kosárlabdát pattogtatni, ordítozni, stb. Rosszabb estben a visszhangos kapubeálló fölé helyezik el a kosárpalánkot, pont a hálószobánk mellé. A kislányok kényes sikoltozása már enyhébb zajforrás.


Bárki mondhatja, hogy ez fikció, amit egyébként a Polgármesteri Hivatalok is szoktak mondani. Csak nyugtatgatják az embert, de általában a leírtak fele meg fog történni. Egyébként azok szoktak ikerházat építeni, akik nagyon jó barátságban vannak, vagy két generáció összeköltözik. Azonban arra nem gondolnak, ha egyik részről válás, halál, stb. lesz a családban és eladják, vajon a következő család, aki megveszi, milyen bunkó lesz. Tudunk-e vele együtt élni? Nem véletlen, hogy drasztikusan olcsóbban kelnek el ezek az épületek, mondhatni, egy hasonló családi ház árának csak a 60%-át kapjuk érte.
Ha egy ügyfelem tanácsokat kér ilyen téren tőlem, elmondom elsőnek ezeket a variációkat, mire is kell esetleg a későbbiekben számítania.